Derűlátó

Mert a világban annyi szép dolog van!:)

Szilveszteri babonák

búékA Szilveszter férfi név a latin erdő = sylves szóvól ered, jelentése ’erdei, erdőben járó férfi’. A női párja a Szilvesztra.

Január elseje a Gergely naptár szerint év kezdőnapja. A pogány Rómában az évkezdetet Janus tiszteletére tartották és nem éppen a prüdériáról híres módon ünnepelték. Az emberek már akkoriban is jókívánságokat mondtak, ajándékokat adtak egymásnak. Tovább»

Derűs, boldog Karácsony! :)

karácsony Márai Sándor: Az ünnepekről

"Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.

S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre."

Április 22. - A Föld Napja

Földgömb

Egy amerikai – akkor még egyetemi hallgató – Denis Hayes 1970. április 22-én indította el a mára már világméretű mozgalmat, a Föld Napját, amit azóta is minden évben ezen a napon tartanak. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet az ökológia válság jeleire, a bioszféra pusztulására, az ipari szennyezésre, a természet védelmére…

Tovább»

Tojásfestés növényekkel

húsvéti tojásfestés növényekkel

Mindjárt itt a Húsvét hétfő! :)

Én nagyon szeretem a locsolkodást, akár kölnivel, akár szódásszifonnal. Kedves, vidám szokásnak tartom, és remek alakalom arra, hogy rokonok, barátok, ismerősök kötetlen hangulatú alkalommal találkozzanak.

Én már évek óta levélrátéttel díszítetett, hagymahéjjal vagy céklalével festettet tojásokkal várom a locsolókat Húsvétkor. De más növények is alkalmasak, hogy sárga, piros, kék, barna, fekete vagy esetleg zöld színű tojásokat festhessük természetes módon.

Tovább»

Március 22. - a Víz Világnapja

víz világnapjaBevallom, ez az a bejegyzés, amit minden évben közzéteszek, mert olyan jól sikerült írásom (fő a szerénység :)), és minden évben - sőt mindig - akutális.

Sok érdekességet szedtem össze a Víz Világnapja örömére a világnap történetéről, a vízről és - köztudott - fontosságáról.

Tovább»

Március 20. - A Boldogság Világnapja

 

Boldogság VilágnapjaAz ENSZ 2012. június 28-i Közgyűlésén döntöttek arról, hogy ezentúl minden év március 20-án tartják a Boldogság Világnapját az A/RES/66/281 sz. indítvány alapján.

A Közgyűlés, [...] elismerve azt, hogy a boldogság alapvető emberi cél [...], elismerve azt is, hogy szükség van egy átfogó, igazságos és kiegyensúlyozott hozzáállásra a gazdasági növekedéshez, amely elősegíti a fenntartható fejlődést, a szegénység felszámolását, és megalapozza minden nép boldogságát és a jól-létét, ezért úgy határoz, hogy kihirdeti, hogy március 20. a Nemzetközi Boldogság Napja, és felhívja a tagállamok, az ENSZ és más nemzetközi regionális szervezetek, valamint a civil társadalmak, beleértve a nem kormányzati szervezeteket és magánszemélyeket, hogy tartsa be a Nemzetközi Boldogság Napját a megfelelő módon, többek között az oktatással és a nyilvánosság felé történő figyelemfelkeltő tevékenységek révén… [...]

Nos, egy ilyen ENSZ határozattal nem ellenkezhetek, így hát – mint magánszemély – élek a Boldogság Világnapjára való figyelemfelhívásra való felszólítással. :)

Tovább»

Tavaszi virágok 1. - Hóvirág

hóvirágA hóvirágról szólt a legelső bejegyzésem itt a Derűlátón, így természetes volt, hogy ő lesz az első a honos tavaszi virágokról szóló sorozatomban.

Mert mostmár itt van újra, feltartóztathatalanul tör előre a Tavasz, amit mi sem bizonyít jobban, hogy pár hete a kis mórteknősöm (Ouzo) már magától jön elő reggel a melegítő+UV-s lámpája alá (egész télen nekem kellett ébresztgetnem, hogy legyen szíves felkelni és enni valamit, most meg egy kis zabagép lett) :).

Tovább»

Február 2. - Medve monda

medve február 2Február másodikához tartozó legismertebb néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.

Tovább»

Az évbúcsú lényege...

new years eveAz alábbi kedves és - talán kicsit szentimenális és elcsépelt, de mindig igaz -  beszédet Hilary Swanktól lehetett hallani a 'New Year's Eve' c. filmben, ami nálunk 'Szilveszter éjjel' címmel került a mozikba 2011. decemberében.

A szöveg hátteréhez annyit ismerni kell, hogy New York-ban 1907 óta hagyomány, hogy egy Új Évi Gömböt Szilveszter 23:59-kor elkezdenek leengedni, hogy pontosan éjfélre a talapzatára érjen.  Az első gömb mindössze vasból és fából készült, amit 100 darab hagyományos, 25 watt teljesítményű villanykörtével világítottak meg. Később a szerkezetet többször cserélték, majd a százéves évfordulón, 2007-ben az akkori változatot, a környezettudatosság jegyében, 32 ezer LED-es izzóval szerelték fel.

A 'Szilveszter éjjel' -ben az ünnepi beszéd előtt, ez a gömb, a filmben félúton elakadt...

"Mint láthatják, a gömb félúton van felfelé. Talán így jelez nekünk, hogy mielőtt pezsgőt bontunk és az új évet köszöntjük, álljunk meg, és emlékezzünk a mögöttünk álló évre. Emlékezzünk a sikereinkre és a kudarcainkra...

Tovább»

Mikulás történet

mikulásMég régebben gyűjtöttem össze több forrásból a szerintem legérdekesebb és egyben több nem ismert tudnivalót erről a mosolygós, barátságos öregúrról, minden gyerek és lélekben fiatal jóbarátjáról.

Érdekes és vidám a Mikulás története, olvassátok örömmel, és talán, mire végeztek az olvasással, a csizmában is találtok valamit... :)

Tovább»

HTML

Hello Kaland

"A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem, amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni...."

 

Az oldalon szereplő írások - ha nem került egyéb szerző feltüntetésre - saját munkák, melyekkel kapcsolatban minden jog fenntartva.Ha bárhol máshol felhasználásra, másolásra kerül, kérem a szerző (Jóba Katalin) és a Derűlátó oldal feltüntetését.

Bemutatkozás

Üdvözöllek a blogomon!
A Derűlátó 2011. január 17-én indult és azért lett ez a neve, mert én ilyen vagyok.:) A barátaim gyakran kérdezgetnek ilyeneket, hogy "hogy csinálod, hogy mindig vidám vagy?" meg, hogy "honnan van ennyi energiád?". Ezeket már annyian és annyit kérdezték, gondoltam egy blogban is válaszolok.:)
Persze nekem is vannak jó és rossz napjaim is, de mindig meglátom a helyzetek jó oldalát - na jó, nem mindig, de ilyenkor dafke optimista vagyok, mert a mottóm (ahogy fent is olvashatod) "A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni..."
Légy hát Te is Derűlátó! :)
Kati :)

Feedek
Megosztás
HTML - szamlalo


free counters
Free counters
2012. 01. 19-tól

HTML